Doorzoek 331 reizen naar Afrika van 53 reisorganisaties
Safari kosten & prijsopbouw
Safari kosten & prijsopbouw

Safari kosten & prijsopbouw

De kosten van een safari zijn erg variërend en worden door veel factoren beïnvloed. Dit betekent dan ook dat de vanaf prijzen een zeer ruwe indicatie zijn. Je kan beter eerst op je manier van reizen zoeken voordat je op prijs gaat vergelijken.

Waarom zijn safari's duur?

Over het algemeen kan je stellen dat een safari reis niet goedkoop is. Maar aan de andere kant kan een weekje wintersport duurder uitkomen. Het is dus van belang de prijs in verhouding te zien met wat je er voor krijgt en welke extra kosten er wel of niet bij komen.

De inkomsten van toerisme zijn zeer belangrijk voor landen in Afrika. Dit resulteert in kosten voor een visum maar met name in hoge kosten voor toegang tot de Nationale Parken. US$ 50,- tot $80,- per persoon per 24 uur is redelijk gemiddeld in Oost-Afrika, rond de €20,- per dag in Zuidelijk Afrika.

Wanneer we naar de safari bestemmingen kijken moet er eigenlijk een splitsing gemaakt worden tussen Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika. Er zijn grote verschillen in infrastructuur en manier van reizen (self-drive of begeleid) tussen de twee regio's.

Wat beïnvloedt de reissom van een safari?

De volgende factoren hebben een grote invloed op de prijs van een safari.

Groeps- of privéreis

Wellicht voor de hand liggend, maar over het algemeen is een groepsreis goedkoper dan een privéreis. Hierbij gaan we er vanuit dat het programma en de accommodatie vergelijkbaar is. De vaste lasten worden door meerdere personen gedragen waardoor de reissom per persoon lager uitkomt.

Accommodatie

De keuze van accommodatie heeft vanzelfsprekend een grote invloed op de totale reissom. Verblijf in kleine guesthouses of kamperen is natuurlijk veel goedkoper dan wanneer je in luxe resorts en safari lodges verblijft. Overigens kan je het wat betreft exclusiviteit bijna zo gek maken als je zelf wilt. Zeer exclusieve mobile camps, diep in de prachtigste natuurparken kosten zo $600,- per persoon per nacht.

Gelukkig worden bij de meeste safari reizen de accommodaties vermeld, zodat je zelf een beeld kan krijgen van je overnachtingen tijdens de reis. Het is natuurlijk ook leuk om bij een privé rondreis af en toe wat exclusiever te overnachten. Je reisorganisatie kan je daar zeker over adviseren.

Verblijf binnen of buiten de Nationale Parken

Wanneer er verschil in prijs zit tussen vergelijkbare programma's kan het goed zijn dat de accommodatie van een verschillend niveau is, maar ook dat de accommodatie niet in de Nationale Parken ligt maar daar net buiten.

Is dit erg? Nee, want er zijn over het algemeen geen hekken dus ook buiten de parkgrenzen lopen de wilde dieren rond. Het betekent wel dat er vaak eerst even naar de entree gereden moet worden voordat je 's ochtends aan je game drive kan beginnen.

Eenpersoonstoeslag

Let op, een eenpersoonstoeslag voor accommodatie bij safari lodges kan behoorlijk oplopen. De reden hiervoor is de beperkte capaciteit van de lodges en daardoor dus het hoge effect van een persoon minder die betaald.

Vervoer tijdens je rondreis in Afrika

Oost Afrika

In Oost Afrika, Tanzania, Kenia, Oeganda, Ethiopië, Rwanda en Malawi, is het niet gebruikelijk om zelf op pad te gaan. Dit betekent dat zowel de privé- als groepsreizen begeleid zijn. Er is ook zeer beperkte infrastructuur dus buiten de steden en strandbestemmingen is het programma alles inclusief. Wegen kunnen zeer slecht zijn en bewegwijzering is minimaal tot niet aanwezig. In de parken in Tanzania ben je bijvoorbeeld verplicht om een gekwalificeerde gids bij je te hebben.

Omdat de wegen slecht zijn, wordt er nagenoeg alleen in 4x4 safari auto's en busjes gereden. De auto's zijn gesloten en hebben een pop-up dak dat open gaat tijdens de 'game drives' in de parken. De kosten van huur (gebruik en onderhoud) van dit soort auto's ligt aanzienlijk hoger dan een standaard huurauto waar je in Zuid-Afrika mee uit de voeten kan.

Het is het meest kostenbesparend om de "vaste lasten" te delen. Met kleine groepjes van 6 tot 8 personen heb je aan één safari auto of busje met chauffeur genoeg.

Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika is een ander verhaal. De infrastructuur is goed en je kunt er perfect de zogeheten selfdrive safari's ondernemen. Er zijn veel concurrerende auto verhuurbedrijven. Hierdoor zijn prijzen van autohuur een stuk vriendelijker dan in Oost-Afrika.

Je eigen reiskeuze, comfort en route bepaalt wat voor type auto geschikt is en daardoor de prijs. Wil je "off the beaten track" gaan en met een 4x4 naar afgelegen plekken gaan, dan betaal je daar natuurlijk meer voor dan voor een Peugeotje 404 om rustig over de verharde wegen van Zuid-Afrika (en Kruger National Park) te rijden.

Park entree en excursies

Kijken kijken niet kopen of aanzitten, maar wel betalen. Een groot stuk van je reissom gaat naar entreegelden van de Nationale Parken. Dit betalen we natuurlijk graag om de wonderen van de natuur te zien maar met name ook voor het behoud van de parken. Desondanks maakt het een safari wel duurder dan een strandvakantie of rondreis door Azië.

Ook voor de auto en chauffeur moet apart worden betaald. Soms is de prijs per persoon lager, maar betaal je weer veel voor de auto of vice versa. Een optelsom die alles bij elkaar goed in de papieren kan lopen.

Entreegelden overzicht

Zuid-Afrika: http://www.sanparks.org/tourism/tariffs/

Tanzania: http://www.tanzaniaparks.com/regulations_and_park_fees.html

Kenia: http://www.kws.org/tourism/tariffs.html

Namibië: http://www.etoshanationalpark.org/times-fees

Oeganda: http://www.ugandawildlife.org/about-uganda-master/visitor-tariffs

 

Begeleiding van je safari

Inmiddels begint er een redelijk overzicht te komen van de kosten van een safari. Er is ook vermeld dat reisbegeleiding invloed heeft op de prijs. Hierbij moet echter wel een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen lokale begeleiding of Nederlandse reisbegeleiding. Een Nederlandse gids, zeker als die vanuit Nederland meereist, is vanzelfsprekend duurder dan een lokale gids. Over het algemeen wordt er alleen gebruik gemaakt van Nederlandstalige gidsen bij groepsreizen.

In verhouding tot de totale reissom zijn de kosten van een lokale gids of reisbegeleiding erg beperkt. Zeker wanneer het tegen het comfort en gemak wordt afgewogen. De lokale gids heeft veel kennis, kan wilde dieren goed 'spotten' en is een bron van informatie. Je kan genieten van je omgeving en hoeft je over de route, juiste afslag en afstanden geen zorgen te maken ... vakantie ten top!

Of je één of meerdere gidsen hebt is afhankelijk van het type safari en de manier waarop je rondreist.

Fooien

Het is gebruikelijk om je gids een fooi te geven. Hoeveel is moeilijk te zeggen; reis je samen of in een groep, ging hij door de moties of heb je een super tijd gehad, was je lang of kort onderweg. Het zijn allemaal dingen die invloed hebben op wat je aan fooi wil geven.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de fooi voor een lokale gids een zeer aanzienlijk deel van het inkomen is en dat er vaak meerdere families van eten, zeker in Oost-Afrika. Het kan geen kwaad om je van te voren bij je reisorganisatie hierover te laten informeren en er ook in je safari begroting rekening mee te houden. Dit geeft ook wat rust tegen het einde van je vakantie, wanneer je afscheid gaat nemen.

 

 

Zoek jouw safari