Doorzoek 331 reizen naar Afrika van 53 reisorganisaties
Tanzania Landeninformatie
Tanzania Landeninformatie

Tanzania Landeninformatie

Tanzania is het safari land bij uitstek. Met de hoogste wildpopulaties van heel Afrika, de schitterende uitgestrekte Serengeti en de unieke Ngorongoro krater zijn er weinig landen die dit kunnen evenaren. Niet alleen het noorden is mooi. Wat veel mensen niet weten is dat Zuid-Tanzania ook schitterende natuurparken heeft.

{tab Algemeen}

Tanzania is een onafhankelijk land in Oost-Afrika en grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda, Burundi, Oeganda, Kenia, Mozambique, Malawi en Zambia. In het Oosten grenst Tanzania in zijn geheel aan de Indische Oceaan en ook de andere grenzen bestaan voor een groot deel uit water. In het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi. De grens met Mozambique wordt gevormd door de rivier de Rovuma.

De totale oppervlakte van Tanzania bedraagt 945.087 km2 en daarmee is Tanzania het grootste land van Oost-Afrika.
Tanzania is een groot land met een enorme diversiteit aan natuur en cultuur. Niet alleen heeft Tanzania het meeste oppervlakte beschermd natuurgebied in Afrika, er zijn ook een paar van de mooiste parken te vinden. De Serengeti, Ngorongoro Krater, Selous, Katavi en Ruaha zijn maar een paar voorbeelden.
Het vasteland van Tanzania heeft een zeer gevarieerd landschap. Zeer bepalend is de Great Rift Valley die meer dan 9700 kilometer lang is. De Great Rift Valley ontstaat in Turkije en loopt via de dode en rode zee naar Etiopie. Vanuit daar splitst hij naar Oeganda en Kenia en komt zo uit in Tanzania. Enkele grote meren zijn ontstaan als gevolg van de Great Rift Valley, waaronder Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika. Door de vele rivieren en meren die in Tanzania te vinden zijn heeft het land meer wateroppervlakte dan welk land dan ook op het continent Afrika.
Er zijn twee populaire routes in Tanzania, het Noord Circuit en het Zuid Circuit. In Noord Tanzania liggen de bekendste parken waaronder ook de Kilimanjaro. Zuid Tanzania is een stuk rustiger en exclusiever vanwege de nog beperkte infrastructuur maar zeker net zo mooi ... en natuurlijk volgens sommige nog mooier.
Om zowel het Noorden als het Zuiden van Tanzania te zien is minimaal twee weken nodig en het liefst nog iets langer. Natuurlijk is een extensie naar het tropische Zanzibar ook altijd een goede optie om uw safari mee te eindigen.

{tab Geschiedenis}
Over de geschiedenis van Tanzania in de oudheid is erg weinig gekend al heeft men bij opgravingen sporen teruggevonden van minstens zes beschavingen. Zo lieten Romeinen, Perzen, Turken, Chinezen, Portugezen en Masai er hun sporen achter. In de 8ste eeuw doken de Arabieren op met de bedoeling om handel te drijven. Zij kregen het echter aan de stok met de Portugezen en later ook met andere Europese mogendheden die natuurlijk allen graag de macht over het kustgebied verwierven.
In de 18e eeuw slaagden de Arabieren erin het land binnen te dringen. Voor de handelaars was dit de start van de slavenhandel in dit gebied.
De slaven werden verzamelt in Bagamoyo en later naar Zanzibar overgebracht. Eeuwenlang werd Zanzibar bestuurd vanuit Oman maar wegens de belangrijke groei van de slaven- en kruidenhandel besliste Sultan van Oman, Seyyid Saidwas om de hoofdstad van Oman over te brengen naar Zanzibar.
In de negentiende eeuw kwamen de Duitsers en de Engelsen tot een overeenkomst waarbij Duitsland Tanganyika in zijn bezit kreeg en Engeland Kenia.
Op 26 april 1964 werd Tanganyika onhafhankelijk. Op 9 december 1961 was Zanzibar reeds onafhankelijk en op 26 april 1964 vormden ze beiden de Verenigde Republiek van Tanganjika en Zanzibar.Uiteindelijk op 29 oktober 1964 veranderden ze de naam in Verenigde Republiek Tanzania. Tanzania is administratief ingedeeld in 25 regionen. Op 25 april 1977 kreeg Tanzania haar grondwet die in oktober 1984 werdt herzien. Sinds 1982 kent het land een parlement en sinds de jaren '90 is er een ontwikkeling gaande naar meer democratie.

{/tabs}

Zoek jouw safari