Doorzoek 332 reizen naar Afrika van 54 reisorganisaties
Zanzibar Archipelago; Natuur, strand & cultuur
Zanzibar Archipelago; Natuur, strand & cultuur

Zanzibar Archipelago; Natuur, strand & cultuur

Zanzibar (Unguja) is een eiland aan de oostkust van Tanzania, dat deel uitmaakt van de Zanzibar Archipelago. Samen met de nabijgelegen eilanden Pemba en Mafia worden ze de Specerijeneilanden genoemd.

Het eiland Zanzibar heeft een oppervlakte van 1554 km². De belangrijkste stad, tevens het economisch centrum, is Zanzibar met als historisch centrum Stone Town.

Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme. Het is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap (Piliocolobus kirkii) voorkomt. Deze aapen kunnen in het Jozani Forest Reserve tijdens een wandeling gezien worden.

Zanzibar heeft een fascinerende geschiedenis, die is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en het vasteland. Stone Town is een stad met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen, en prachtige moskeeën. Architectonische hoogstandjes zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug, en het Huis van Wonderen, een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash.

Natuurlijk staat Zanzibar niet alleen bekend om de cultuur. Er kan schitterend gedoken en gesnorkeld worden, er zijn tal van rustige stranden met palmbomen en zwemmen met dolfijnen is ook zeker een unieke ervaring.

Pemba

'Al Jazeera Al Khadra' (the green island, in Arabic). Pemba ligt zo’n 80 kilometer ten noorden van Unguja (Zanzibar) en is geen massatoerismebestemming. Het eiland is dicht begroeid en is verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde kruidnageloogst. Deze geur is dan ook overal op het eiland te vinden en komt met name door de matten waarop de kruidnagels wordt gedroogd.

Pemba is omringd door een prachtige zee met schitterende koraalriffen. Duiken is hier fantastisch. Het eiland staat dan ook bekend als één van de beste duiklocaties van Afrika. Het eiland is ook bekend vanwege een geloofstraditie waar weinig over gesproken wordt in het openbaar; hekserij. Voodoo beoefenaars uit West-Afrika en Zuid-Amerika komen regelmatig naar dit eiland.

In Pemba heerst een levendige sfeer en er zijn hier ook enkele interessante gebouwen, voornamelijk in het oude stadsgedeelte van Baixa. De vriendelijke bevolking is nog grotendeels afhankelijk van de kleinschalige landbouw en visvangst. De belangrijkste plaatsjes op Pemba zijn Chake Chake, Mkoani en Wete.

Mafia eiland

Mafia, het derde eiland in het Zanzibar archipel, is kleiner dan de andere eilanden. De tijd lijkt op dit rustieke eiland stil te hebben gestaan. De prachtige koraalriffen, de witte zandbanken, de kleine eilandjes voor de kust en de verborgen baaien vallen allen binnen het Mafia Island Marine Park. Het reservaat beslaat zo’n 822 vierkante kilometer, kent 50 soorten koraal en er zijn tot nu toe zo’n 400 vissoorten gevonden. Het eiland is bij uitstek de plek voor duikers en diepzeevissers die na de dagelijkse avonturen willen bijkomen in prachtig en rustgevende lodges. De beste periode voor diepzeevissen is tussen september en maart, de maanden juni en juli zijn het minst geschikt.

Zoek jouw safari