Doorzoek 331 reizen naar Afrika van 53 reisorganisaties
Hoofdstad en steden van Tanzania
Hoofdstad en steden van Tanzania

Hoofdstad en steden van Tanzania

De officiële hoofdstad is Dodoma, maar de voormalige hoofdstad Dar es Salaam huisvest nog vele regeringsinstellingen en ambassades. Andere belangrijke steden zijn Arusha, nabij de Kilimanjaro, Mwanza, Tabora en Zanzibar.

Dodoma, de hoofdstad

Dodoma is sinds 1973 de officiële hoofdstad van Tanzania. De stad ligt centraal in het land, ten westen van de voormalige hoofdstad Dar es Salaam, en heeft 180.551 inwoners
Dodoma is tevens hoofdstad van de gelijknamige regio Dodoma. Het is een agrarisch handelscentrum en spoorwegknooppunt, dat ook over de weg en via rivieren te bereiken is.

Dar es Salaam, de grootste stad

Dar es Salaam, vroeger Mzizima, is de grootste stad van Tanzania, met circa 2,5 miljoen inwoners. Dar es Salaam was vroeger de hoofdstad en is nog steeds het economisch centrum van Tanzania.
De stad ligt aan de Indische Oceaan, en is de belangrijkste havenstad van het land. Vanuit deze stad wordt de export van koffie, katoen, sisal, en huiden afgehandeld. Verder worden er levensmiddelen, textiel, cement en geneesmiddelen voor de lokale markt geproduceerd.
Het koloniale karakter is nog intact en de haven is nog steeds versierd met palm- en mangrovebomen. Het is een van de weinige plaatsen waar men Arabische show's en kano's van uitgeholde boomstammen tussen reusachtige vrachtboten kan zien.
In Dar es Salaam zijn verschillende dingen te bezichtigen, zoals bijvoorbeeld het Nationaal Museum in de Botanische Tuinen. Dit museum bezit belangrijke archeologische verzamelingen. Een ander bezienswaardig museum is het Dorpsmuseum. Dit is een echt dorp dat bestaat uit een verzameling van authentiek geconstrueerde woningen uit verschillende delen van Tanzania, die verschillende bouwkundige stijlen tonen. Dan is er nog de Kariakoo-markt, die de moeite van een bezoek waard is vanwege zijn kleurrijke en exotische atmosfeer.

Arusha, de safari hoofdstad

Arusha is de 'hoofdstad' van toeristisch Noord-Tanzania. Vlakbij de stad ligt de internationale luchthaven Kilimanjaro International Airport. In het verleden was Arusha ook de 'hoofdstad' van de Oost Afrikaanse Gemeenschap, welke in 1977 uiteen spatte, maar sinds 1999 weer nieuw leven is ingeblazen.

Andere grote steden

Tabora

Tabora is een stad in het centraal-westelijke gedeelte van Tanzania welke in 1820 als slavenhandelsstad is opgericht. De slaventransporten naar Amerika werden niet vanuit Zanzibar geregeld, maar vanaf het eiland Gorée voor de kust van West-Afrika.
De naam Tabora komt voort uit een voorloper van het Kiswahili en betekent zoiets als “opschieten”, “opleveren”. Waarschijnlijk hebben de bouwers van de eerste grondvesten van de stad dit bij de bouw regelmatig geroepen en zo ontwikkelde zich de naam van de stad.

Stone Town, Zanzibar

Stone Town in Zanzibar Stad is de hoofdstad en veruit grootste en belangrijkste stad van het Tanzaniaanse eiland Unguja, beter bekend als Zanzibar. Dit eiland vormt samen met Pemba en enkele kleinere eilanden Zanzibar Archipelago. Zanzibar-stad was de hoofdstad van het voormalig onafhankelijke land Zanzibar. De eilandengroep maakt nu deel uit van Tanzania. De grootste attractie in de stad is het historische centrum (Stone Town) dat sinds het jaar 2000 als werelderfgoed bekend staat bij UNESCO. De meeste huizen zijn nog van koraalsteen en zijn de laatste tientallen jaren gerenoveerd en gerestaureerd.

Zoek jouw safari